Ga naar inhoud
Brussels Beer Project

Brussels Beer Project

De achtergrond van...Brussels Beer Project

“Welkom in Brussel, het centrum van de Belgische bier traditie! Een mooie traditie, maar wel een die wij een beetje op willen schudden.”

Aan het woord is Sébastien Morvan, de man die in 2013 Brussels Beer Project heeft opgericht, samen met Olivier De Brauwere. “We staan voor innovatie, nieuwe ideeën en samenwerken. Bier brengt mensen bij elkaar en wij willen zoveel mogelijk samenwerkingen zoeken.”

Elke 10 dagen nieuw bier

We staan in de strakke, kleurrijke Brusselse taproom waar 15 bieren op tap staan, voornamelijk nieuwe, experimentele brouwsels. “We brouwen elke 10 dagen een nieuw bier met een nieuw recept, omdat we steeds iets nieuws willen bieden in onze taprooms in Brussel, Parijs en Tokyo. Vergelijk het met een goed restaurant waar je vaker komt, dan verwacht je toch ook steeds iets nieuws als je er gaat eten? Volgens ons is het met bier niet anders”, zegt Sébastien.

Lees meer beneden...

Brussels Beer Project

Het begin

Vreemd genoeg ontstaat Brussels Beer Project in Canada, waar oprichters Olivier en Sébastien elkaar in 2004 voor het eerst ontmoeten. Sébastien proeft daar voor het eerst bier wat hij echt lekker vindt.

Sébastien: “Na vele reizen en periodes in Londen en New York te hebben gewoond, begonnen we in 2011 in de garage van Olivier te brouwen. We lieten onze bieren aan zoveel mogelijk mensen proeven en ze werden enthousiast ontvangen. Twee jaar later begonnen we met Brussels Beer Project. We wilden iets doen wat leuk is en goed voelde. We konden geen beter project bedenken dan een brouwerij en ik ben heel blij dat we dat hebben gedaan!”

Leave the abbey, join the playground

In de taproom staat het met dikke letters van vloer tot plafond: Hello 21 st century, goodbye middle ages. Het is een van de dingen waar Brussels Beer Project voor staat, vertelt Sébastien: “We willen vernieuwen, samenwerken en proberen een nieuwe kijk op bier te geven. De mogelijkheden die deze tijd daarvoor biedt zijn gigantisch, want online kan je een groot publiek bereiken om dat te realiseren.”

Het is duidelijk: we zijn niet bij een traditionele Belgische brouwer. Sébastien ziet het als volgt: “Het idee achter dit project is een brouwerij zonder strakke structuur. Het moet een soort speeltuin voor bier zijn, waar nieuwe ideeën en recepten ontstaan. De Brusselse bierliefhebbers hebben daar in een prominente rol, want zij kiezen elk jaar een nieuw bier dat vast in ons assortiment komt.”

Nieuwe kijk op Belgisch bier

“Naar mijn gevoel is er te veel afstand tussen traditionele brouwers en bierliefhebbers, terwijl bier juist mensen bij elkaar kan brengen.” Dat klinkt kritisch, maar Sébastien heeft juist veel respect voor de traditionele Belgische brouwers: “Ons doel is absoluut niet om andere brouwers te provoceren. We willen wel een nieuw concept bieden, met andere bieren. Daarnaast realiseren we ons maar al te goed dat traditionele brouwerijen, die al decennia of zelfs eeuwen bestaan, de kunst van het brouwen van Belgische klassiekers als geen ander beheersen. Dan voegt het voor ons niets toe zoiets te kopiëren.”

Bier volgens Brussels Beer Project

Sébastien vindt bierbrouwen één van de mooiste dingen die er bestaan. “Het is zo ontzettend tof omdat de mogelijkheden oneindig zijn. Als brouwer heb je heel veel kleuren om mee te schilderen, zoveel variëteiten aan mout, hop en gist. Je kan ook blijven spelen met andere ingrediënten: bloemen, kruiden, chilipepers, van alles. De grens ligt bij je eigen verbeelding, dat is wat ik zo mooi vind aan brouwen.”

Hij tipt Delta IPA en Jungle Joy om te proeven: “Delta IPA was ons allereerste bier. We lieten het publiek 3 bieren proeven en ze kozen Delta als favoriet. Het is een goed symbool voor wat we doen, met Belgische roots van een saison, gecombineerd met een moderne smaak van IPA.”

“Jungle Joy is een hele mooie kennismaking met Brussels Beer Project. Dit bier is in 2017 door het publiek in ons vaste assortiment gestemd en zit vol met fruit, maar is niet zoet.”

1000 kg brood

Sébastien is behoorlijk trots op zijn bier Babylon: “We kwamen er achter dat brood het meest verspilde voedsel in Brussel is. Dus hebben we er bier mee gebrouwen, zoals ze in het vroegere Babylonië deden. Het is één van de eerste bieren die wordt gebrouwen met gerecycled brood.”

Het is een mooi voorbeeld wat er uit een samenwerking kan ontstaan, ditmaal met een non-profit organisatie uit Brussel die het brood verzameld en gereed maakt om mee te brouwen. Het begon nog klein in 2015, inmiddels wordt er elke maand 1000 kg aan brood gerecycled.

Toekomst

Sébastien is oprecht trots en dankbaar. Als hoogtepunt noemt hij de opening van de eigen brouwerij in oktober 2015: “Er waren zoveel mensen uit alle windstreken die speciaal voor ons kwamen, dat was echt een grote mijlpaal. Maar ook de opening van onze taproom in Tokyo is zo’n mijlpaal. Het is haast onwerkelijk dat zoiets is gelukt.”
De toekomst belooft veel goeds, met ambitieuze plannen voor een veel grotere brouwerij in Brussel. In de geest van het bier Babylon moet het een voorbeeld worden voor waterhergebruik en neutraal energiebeheer.

“Ik geniet van elke dag, samen met ons internationale brouwteam. Brussels Beer Project voelt helemaal niet als werk, meer als een familie van mensen die gedreven zijn het beste uit zichzelf te halen en Brussels Beer Project naar het hoogst haalbare te stuwen. Er gaan zeker nog vele mooie momenten volgen”, besluit Sébastien.