Ga naar inhoud
The art of beer tasting | How to taste like a pro

De kunst van het bier proeven

De Kunst van het bier proeven
door Alain Schepers Blogger bij Bierista.nl 01 augustus 2019

De kunst van het bier proevenHet advies van de expert

We kunnen er heel ingewikkeld over doen: bier proeven. We kunnen er allerlei moeilijk termen bij halen en we kunnen zelfs een wetenschappelijke benadering kiezen. Maar bier drinken is toch vooral leuk en gezellig? Daarom geven we hier liever een aantal praktische tips, zodat je heel eenvoudig nog meer van bier kunt genieten.

De kunst van het bier proeven

Voordat we echt gaan proeven, is het goed te weten dat we met onze tong vijf verschillende basissmaken onderscheiden. Zoet, zuur, zout en bitter zijn wel bekend. Umami is de vijfde ‘(relatief onbekende) smaak. Het is een hartige smaak, die ervoor zorgt dat je speeksel opwekt. Bouillon, tomaten en belegen kaas zijn bekend om hun umami-smaak. Als we het hebben over umami in bier, dan wordt Guinness Special Export vaak als voorbeeld genoemd.

Uitspugen of doorslikken

Anders dan bij het proeven van wijn, spugen we bier niet uit. Reden hiervoor is dat je anders een deel van de bitterheid mist. Dat komt omdat je bitterreceptoren in je keel hebt. Bij het uitspugen worden deze receptoren niet bereikt en mis je dus een deel van de smaakbeleving van vooral de bitterheid. Geen onbelangrijke component in de smaak van bier.

De juiste temperatuur

Nu we dit weten, pakken we het bier erbij. Let op dat je het bier op de juiste temperatuur drinkt. Dat is belangrijk, want vaak wordt bier koelkastkoud gedronken en in veel gevallen is dat te koud en mis je een belangrijk deel van de aroma’s. Wat is dan de juiste temperatuur? Een goede richtlijn is het alcoholpercentage in je bier. Heeft je Tripel 8% alcohol. Drink ‘m dan niet beneden de 8 graden Celsius. Rond liever ruim naar boven af, dan naar beneden. Je zult zien dat een bier te koud geserveerd ‘gesloten’ blijft. Op het moment dat het bier opwarmt, opent het zich en komen de aroma’s goed tot hun recht. Op de pagina van een specifieke bier vind je op Beerwulf.com informatie over drinktemperatuur en ook een glas advies: Dit is een voorbeeld van Oedipus Thai Thai.

Het glas

Volgende stap is het glas. Welk bier schenk je in welk glas? Daar kun je een boek over schrijven. Veel keukenkastjes zijn te klein om voor elk bier een apart glas op voorraad te hebben. Daarom een aantal richtlijnen. Bieren zoals pilsener serveer je het best in een glas dat smal is van onder en iets breder uitloopt. Het bekende vaasje is een mooi voorbeeld. Bieren met een donker en rijk karakter komen goed tot hun recht in een ballon- of tulpvormig glas. Tripels komen goed tot hun recht in bokaalvormige glazen. Bij twijfel kies dan een tulpvormig glas, een wijnglas. Die tulpvorm is breder van onder en smaller van boven en dat zorgt ervoor dat de aroma’s optimaal je zintuigen bereiken. Hier vind je de informatie van De Rumoerige Roodborst van Bird Brewery.

Kijken

Nu het bier is ingeschonken kunnen we echt aan ons proefavontuur gaan beginnen. Stap één is het bekijken van het bier. Wat zie je? Omschrijf de kleur zo nauwkeurig mogelijk. Is het bier helder, is het mistig of zelfs troebel. Hoe is de schuimkraag? Heeft het schuim een gelijkmatige structuur? Zijn de belletjes fijn of juist grof? Blijft de schuimkraag lang overeind of verdwijnt het als sneeuw voor de zon?

Ruiken

De tweede stap is het ruiken. Je mag best eventjes walsen, net als bij een wijn. Hierdoor komen de aroma’s naar boven. Ook hier is het zaak zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven wat je ruikt. Wat ruik je nu? Citrusgeuren? Oké, maar is het grapefruit, sinaasappel, citroen of limoen? Ruik je zoetheid, karamel, of is het toch koffie of chocolade? Hoe vaker je bewust ruikt en dit probeert te omschrijven, hoe makkelijker dit wordt.

Proeven

Stap drie is het daadwerkelijk proeven. Neem een klein slokje, laat het even door de mond gaan en slik het door. Neem vervolgens een wat grotere slok en hou deze even vast. Een seconde of twee, drie is voldoende. Slik het dan pas door. Open je mond nu iets en laat de smaken op je inwerken. Proef je hetzelfde als dat je net rook? Is het zoete appel, of toch meer zuur? Hoe is de bitterheid? En hoe is de nasmaak? Blijft de smaak lang hangen, of is het zo weg? Wordt de bitterheid langzaam dominanter of blijft die frisse fruitigheid op je tong liggen?

Alles draait om genieten

Door regelmatig bewust een bier te proeven en voor jezelf te beschrijven, leer je proeven. Dit is ook erg leerzaam om met meerdere mensen tegelijk te doen. Deel je flesje bier, proef samen en leer van elkaars ervaringen. Smaken beschrijven is geen kwestie van goed of fout. Smaak is iets persoonlijks. Dus wat de één proeft, hoeft niet te gelden voor de ander. Er zijn ook handige hulpmiddelen bij het proeven, zoals proefformulieren en niet te vergeten het smaakwiel. Maar vergeet vooral niet het belangrijkste: geniet van je glas bier, want bier drinken is vooral aangenaam en heel gezellig!

Wil je meer lezen?