Hoe kan je bier snel koelen? | Beerwulf
Hoe kan je bier snel koelen?
Zonder koelkast toch snel koud bier
Heb je net een nieuw sixpack bier thuis of op de camping, maar koel is-ie nog niet. En dat terwijl je natuurlijk wel wil genieten van ijskoud bier! Daarom: snel bier koelen, hoe doe je dat? Gelukkig zijn er genoeg manieren om je bier koud te maken, met of zonder koelkast. Maar hoe lang moet bier in de vriezer? En hoe koel je bier zonder koelkast?
Hoe lang moet bier in de vriezer?
Heb je een vriezer ter beschikking, dan is dit misschien wel de simpelste manier om je bier snel te koelen. Pro tip: maak wat keukenpapier of toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Koel je bier 10 minuten in de vriezer en voilà, je bier is ijskoud!
Bier koelen met natte sok of natte krant
De ultieme tip voor de wildkampeerder of de festivalganger die op een camping verblijft: de natte sok methode. Maak een sok goed nat: hoe kouder het water, hoe beter. Steek je bier in de sok en zet je ingepakte bier op een winderige plek. De koelduur en het eindresultaat hangt af van diverse factoren. Zo is de wind rond de poolcirkel in principe kouder dan een Zuid-Frans briesje. Waar je ook bent, je bier zal met deze methode in ieder geval koelen! Je kunt overigens ook natte repen krant gebruiken in plaats van een sok.
Bier koelen in zout water met ijs
Pak een ruime bak of kom. Een wasbak werkt prima, een mooie glazen schaal ziet er leuker uit. Zorg er in ieder geval voor dat het te koelen bier er goed in past. Vul je schaal met water en doe er veel ijsblokjes bij. Voeg daarna een aantal eetlepels zout toe, veel zout is geen probleem. Roer het en leg dan je bier in de schaal. Na ongeveer een minuut roer je het geheel nog even. Je bier kan al binnen twee minuten koud zijn!
Hoe het werkt? Zout water bevriest bij een veel lagere temperatuur dan zoet water. Door zout toe te voegen aan ijswater ontstaat er scheikundige disbalans, waardoor er een zelfkoelend (cryogeen) mengsel ontstaat. Om de disbalans te herstellen, zal de temperatuur van het mengsel snel tot onder het vriespunt dalen (naar het eutectisch punt), door energie te onttrekken uit een warmtebron, in dit geval je lauwe bier. Yeah, science!
Bier koelen met een persluchtreiniger
Misschien ken je ze wel: van die spuitbusjes met lucht waarmee je bijvoorbeeld je toetsenbord kan schoonmaken. Althans, daar zijn ze voor bedoeld, praktijk is dat je het vuil vooral verplaatst naar plaatsen waar je het ook niet wil hebben. Je kan deze busjes dan beter gebruiken om bier te koelen, super handig voor als je bier op de camping laat bezorgen! En het is heel eenvoudig: hou het busje op z’n kop en spuit dan (op z’n kop dus) de lucht over je bierfles. Niet te lang, anders kan je bier bevriezen. En pas op dat je handen niet vastvriezen, want het flesje perslucht zal ook ijskoud worden.
Bier op een boor koelen
Ben je handig, zeg niveau gevorderde klusser, en wil je wat tijd investeren in een supersnelle koeler? Maak dan met een bieropzetstuk, zodat je een blik of fles kan bevestigen aan een boormachine. Of een mixer, werkt ook, zolang het maar draait. Wees creatief: met de dop van een thermosfles (zo een waarvan de deksel je koffiekopje is), wat elastiek en technisch inzicht gaat het je lukken. Klaar? Bevestig dan je blik of fles op je boormachine en doe het in een bak ijs. Draai met behulp van je boormachine het bier in het ijs en binnen een minuut is je bier koud!
Niet zo handig? Of inspiratie nodig wat je moet namaken? Twee Amerikaanse vrienden hebben een voorgefabriceerde ChillBit ontwikkeld. Minder bevredigend, wel zo makkelijk.