Passer au contenu
Beer Glasses

Populaire soorten bierglazen

Welk glas hoort bij welk bier?

Om optimaal te genieten van een bier, moet je het bier uit het juiste glas drinken. Dat heeft namelijk enorm veel invloed op de geur en de smaak. Maar welk glas hoort bij jouw favoriet?

Men is lang op zoek geweest naar het beste object (en materiaal) om bier in te drinken. Er werden mokken gemaakt van hout, zandsteen, aardewerk, tin, noem maar op. Tot uiteindelijk de kunst van glasblazen werd ontdekt. Toen bleek dat ook de vorm van het glas per biersoort een groot verschil maakt. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten bierglazen te onderscheiden. We hebben de meest gebruikte glazen voor je op een rijtje gezet.


Tulp

Een tulp is een van de meest veelzijdige glazen, vooral bekend van Duvel en La Chouffe. De vorm houdt aroma’s goed vast en er is ruimte voor een grote schuimkraag, typerend voor Duvel. Heel veel bierstijlen komen komen prima tot hun recht in een tulp, vooral Belgische bieren. Ondergistende bieren (pilsener), witbier en weizen zijn de weinige uitzonderingen op deze regel. 

Fluitje 

Een fluitje is een typisch Nederlands glas. Het is een langwerpig, recht en smal glas dat de schuimkraag langer vasthoudt, waardoor het bier wordt beschermd tegen zuurstof. In theorie wordt dan oxidatie tegengegaan, maar de praktijk is dat deze kleine glazen leeg zijn voordat zuurstof echt een rol gaat spelen in het bier. Dit glas is perfect voor een Pilsener of een Lager, zoals Heineken of Birra Moretti. In dit glas past 20cl bier.


Vaasje

Wanneer je een pilsener> besteld aan de bar in Nederland, zal je sneller een vaasje krijgen. Dit is een taps toelopend glas, dat gemakkelijker vasthoudt dan een fluitje. In dit glas past 25cl bier. Dit glas is nagenoeg hetzelfde als een shaker, een glas dat in Amerika veel wordt gebruikt en dezelfde vorm heeft als een glas waarmee een cocktail wordt geschud, vandaar de naam.

Pint

Vergelijkbaar is het in Engeland meest gebruikte bierglas, de pint. Dit glas is typisch voor Engelse bieren, Amerikaans bier, IPA’s, Stouts en Porters. De vorm in het glas zorgt ervoor dat het makkelijker is om vast te houden omdat het niet uit je hand zal glippen door condensatie aan de buitenkant. Engelse klassiekers uit een pint maken de beleving compleet. In België noemen ze een pilsje ook wel een pintje. Het glas is echter wel wat anders: een soort smal vaasje met een geribbelde onderkant.

AnDer

Hét proefglas. Doorgewinterde bierliefhebbers hebben er vast al van gehoord, of zelfs een in huis. Het glas is ontwikkeld door biersommelier André Köppen en bierconsultant Derek Walsh, vandaar de naam.

Dit is het perfecte glas voor bierproeverijen en -keuringen. De aroma’s blijven namelijk goed hangen in de ronde bolling en de nauwe sluiting van het glas. Ook aan het schuim is gedacht, er zit namelijk een beetje reliëf onderin het glas, dat zorgt voor een optimale schuimkraag. Dit worden ook wel mousseerpunten genoemd. Ideaal om goed bieren te proeven én ruiken!

Kelk / Bokaal

De typisch Belgische bieren zoals tripel, dubbel, blonde of abdij- en trappistenbieren, worden vaak in een kelk of bokaal geschonken. Denk aan Westmalle, Chimay of Orval. Door de ronde en open vorm van het glas worden komen de aroma’s uit de geurige bieren beter vrij . De optionele gravering op de bodem van het glas zorgt voor een mooie en stabielere schuimkraag. 

Sommige kelkglazen hebben een extra reliëf of versiering in de poot, waardoor je het glas daar gemakkelijk vast kan houden. Door het glas aan de poot vast te houden, blijft het bier langer op temperatuur.


Weizen glas

Een typisch glas geschikt voor Duitse Weizen bieren. Het is een vrij smal, hoog glas van 50 centiliter. De beste -of eigenlijk de enige- manier om dit bier in te schenken is door het glas schuin te houden -op ongeveer 45 graden- en de fles bijna helemaal leeg te schenken. Laat ongeveer 10-15% van de totale inhoud in de fles. Schenk rustig, Weizenbier schuimt namelijk veel meer dan bijvoorbeeld een pilsener.

Hierna zwenk je de fles een paar keer goed rond en schenk je het glas vol. Door het zwenken maak je het laatste beetje gist los in de fles. Wanneer je dit erbij schenkt, zie je een mooi wolkje in het glas ontstaan. Dit zal zich langzaam door het lange glas verdelen en de perfecte weizen met natuurlijke troebeling staat voor je! Je zal zien dat de bolling bovenin zal bijdragen aan het creëren van de typische ruime schuimkraag, inclusief hoed.

TEKU

Dit Italiaanse glas heeft wel iets weg van een wijnglas en wordt beschouwd als het beste allround glas. Het is mede ontwikkeld door Teo Musso, de oprichter en meesterbrouwer van de Italiaanse brouwerij Baladin. Het glas is onderaan vrij breed en wordt steeds smaller naar boven. Dit houdt perfect de aroma’s van het bier vast, waardoor je het bier goed kan ruiken en proeven. Als het op proeven aankomt, verslaat eigenlijk alleen het AnDer glas de TEKU, maar door de grotere opening drinkt het TEKU glas weer prettiger. 

Als allrounder zijn er weinig bierstijlen die niet geschikt zijn voor dit glas, pilseners en lagers zijn zo ongeveer de enige. Geurige bieren doen het erg goed hierin, denk bijvoorbeeld aan een hoppige of fruitige IPA of een stevig bovengistend bier uit België.

Pul / Oktoberfest / Mass glas

Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.  Bijkomend voordeel is dat de glazen niet breken als je te hard proost. De bieren die het beste smaken uit dit glas zijn Duitse lagers, Belgische witbieren en uiteraard Oktoberfestbieren en Märzen. 

Snifter / Balloon

Dit is vergelijkbaar met een kleiner gin-tonic glas. Perfect voor sterke bieren, Eisbock, gerstewijn, Imperial Stout en vatgerijpte bieren. Bieren die je met mate drinkt en vooral goed moet proeven. Net als het AnDer glas houdt de bolling de aroma’s mooi vast. 

 

Check your cart to see if you can get free shipping on that product