Passer au contenu
Beer with goat's cheese

Bier en geitenkaas: De lekkerste combinaties

Bier en geitenkaas

De beste tips en combinaties

Net zoals veel kazen, smaakt ook een geitenkaas heerlijk bij een glas bier. Maar dan moet je wel de juiste bieren kiezen! Beerwulf vertelt je alles over de juiste bier en geitenkaas combinaties.

Wat is geitenkaas?

Geitenkaas wordt - zoals de naam al doet vermoeden - gemaakt van geitenmelk. Deze melk bevat minder lactose dan koemelk. Mensen met een intolerantie voor lactose kunnen "gewone" kaas daarom vaak niet eten, maar geitenkaas wel. Maar er zijn meer verschillen. Zo is geitenkaas minder vet en lichter verteerbaar dan koekaas en gaat het rijpingsproces een stuk sneller.

Over het algemeen is de smaak wel intenser dan die van koekaas. Afhankelijk van het soort geitenkaas, is het vaak krachtig, romig en licht zurig van smaak. Een jonge geitenkaas is vaak helder wit, zacht en soms zelfs smeerbaar. Oudere of gerijpte geitenkazen kunnen net als een stuk oude Goudse kaas harder en brokkelig zijn. 

Waarom bier en geitenkaas

Kaas laat een vettig, filmend laagje achter in de mond. Omdat geitenkaas vetter is dan koekaas is dit effect hier zelfs nog sterker. Veel bieren bevatten koolzuur en dat heeft een reinigende werking in je mond. Het spoelt dat vettige laagje weg, waardoor je smaakpapillen weer klaar zijn voor de volgende hap of slok.

Daarnaast kunnen de smaken van zowel bier als geitenkaas elkaar perfect aanvullen.

Bier en geitenkaas combinaties

In principe zijn er een hoop bieren die goed passen bij geitenkaas. Pas wel op met te bittere bieren, een zacht zoet of zurig bier past veel beter. Saison, tripel, geuze, blond, porter of een bier met Brettanomyces gist (Orval) zijn allemaal erg leuk en lekker om te proberen. Welke het beste past, ligt ook aan het type geitenkaas dat je proeft. 

Een zacht en subtiel geitenkaasje, eventueel op een toastje, is bijvoorbeeld heerlijk bij een saison. De wat zachtere smaak past daar goed bij en vaak hebben deze bieren ook veel koolzuur, wat dus helpt met dat vettige laagje in je mond. Een hardere en pittige geitenkaas smaakt dan weer heerlijk bij een tripel. Zeker als je de kaas dipt in bijvoorbeeld honing of stroop. De wat sterkere smaken (en het zoete van de dip) passen goed bij de vaak wat stevigere tripel.

Zoals altijd; hou de basisregels van foodpairing in je achterhoofd en ga vooral zelf experimenteren. Er is maar één iemand die beslist of een combinatie geslaagd is en dat ben je zelf!